top of page

En fantastisk fiskesäsong är till ända. Summering av säsongen som gått.

I lördags tog havsöringssäsongen slut här på Västkusten. Att vakna upp den 1 oktober och veta att det är 6 månader kvar tills nästa gång en får vada ut i vattnet igen är en vemodig känsla. För mig personligen är de nästföljande månaderna som ett stort (jävla) mörker placerat mellan fisket och skidåkning. Ljuset som lyser upp mörkret är ändå alla fina, spännande och roliga minnen säsongen har lämnat efter sig. Havsöringar som fångats och återsatts, intressanta och fina nya möten en fått med likasinnade samt all den magi och överraskningar naturen bjudit på.


Havsöringssäsongen 2023 har varit en riktigt fin säsong. Redan på premiären gavs en hint om vad som skulle komma. Efter att ha stampat mig igenom isen i en grund vik norr om Göteborg upplevde jag mitt bästa premiärfiske någonsin. Rapporterna om stor fisk som fångats under dagen duggade tätt. Resten av april fortsatte i samma fotspår, mycket fisk med en snittstorlek större än jag upplevt tidigare.

Mot slutet av april började iallafall mitt fiske dala lite och maj blev en ganska trög månad. Att maj blir en trög månad är ingen katastrof när jag vet att Nordnorge väntar runt hörnet.


Den årliga resan "Havsöring i Nordnorge" är en av mina absoluta favoritguidningar på året. Efter att gått av nattåget i Kiruna tältar jag och fiskar av alla mina favoritfjordar under 6 dagar innan jag åker tillbaks för att hämta gästerna i Kiruna. I år var vädret inte på min sida och de 6 första dagarna på resan spenderades i snönblandat regn och temperaturer runt nollan. Men känslan att vakna som en blöt isbit i tältet försvinner ganska fort när fisket i fjordarna är på topp. Även om de allra största fiskarna höll sig borta var fisket riktigt bra med flera fiskar mellan 2,5-3kg.

När gästerna väl anlände och vi flyttade in på vårt varma och fina boende blev vädret med ens mycket bättre och det fina fisket fortsatte under hela resan.


Tillbaka i Göteborg möttes jag av ett extremt varmt väder och ett nattfiske som började tidigare än vad jag minns det gjort tidigare. Mängder med mask men svårlurad havsöring resulterade i ganska skralt fiske för mig med undantaget av den 2,8 kilos gris som klippte min mask i juli.


Höstfisket var också riktigt bra i år. Inte samma storlek på fisken som under våren men mängder med fisk mellan 40-45 cm och många väldigt härlig dagar ute i vattnet.


2023 har också varit året då havsöringsfisket verkligen kommit igång för Lupus Outdoor med fullbokad havsöringshelg, mycket dagsguidningar, flugfiskelektioner samt ett superhärligt gäng med på resan till Nordnorge. Säsongen avslutades även med en superkul guidning med ett konferensgäng, vilket var något nytt för mig.

Till nästa år tar Lupus Outdoor ytterligare ett steg och lägger dessutom till en 2 dagars nybörjarkurs för flugfiske samt ytterligare ett tillfälle för Havsöringshelgen.


Under guidningar får jag nöjet att fiska med både nybörjare och erfarna, spinnfiskare och flugfiskare, killar och tjejer, ungdomar och vuxna, naturnördar och stadsbor mm. Jag uppskattar verkligen den mixen och hoppas att fiskescenen som jag ibland upplever som lite stereotyp kommer brytas ner och bli mer öppen för alla.


Tack naturen, alla havsöring och alla fantastiska gäster för ett grymt 2023 och på återseende!


/Kristoffer Olsson, Lupus Outdoor

32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page