top of page

Nattfisket är i full gång.

I slutet av juni och början av juli är den tid på havsöringssäsongen då jag tycker fisket är som mest spännande här på Västkusten men även som mest krävande. Vet inte hur många nätter jag varit ute genom åren då allt känns helt perfekt men det slutar med att en åker hem kl 03.00 efter att ha suttit halva natten och bara väntat på att det sätta igång men inte hört eller sett ett ända vak. Men de gånger det väl sätter igång, går det inte att få ett mer spännande och roligt havsöringsfiske. Dessa fiskenätter är oförglömliga! Tyvärr för i år har vädret inte varit på topp, men de få nätter mellan stormar och åskskurar jag varit ute har fisket varit sådär oförglömligt bra. Mängder med aktiv sommarfet fisk som kalasat på maskar vi ytan,


Har du aldrig provat på nattfisket efter havsöring kan det ju vara svårt att veta hur, när och var en ska börja. Tänkte därför berätta lite om mina erfarenheter kring detta fiske.

Val av platser kan vara svårt, då det är väldigt specifika platser som gäller och dessa platser är ofta mer hemliga hos de flesta flugfiskare än övriga årets favvo platser. Det platser jag gillar för nattfiske är grunda områden med ström i vattnet. Nattens väder vill jag ska vara helst helt stilla med en vatten temp på runt 18 grader.

På nätterna äter havsöringen en mask som leker någon gång under natten. Jag har en rödhårig fiskekamrat som en gång sa att masken börjar leka 00,15, detta visade sig vara det mest sanna fisketips jag någonsin fått. Självklart kan fisket bli aktivt senare på natten men ser jag ingen mask när jag lyser ner med pannlampan i vattnet kl 00,15 så ger jag det max 30 minuter innan jag byter plats.


Fullt med mask, då är det bara att vänta på vaken!


Jag använder mig oftast av orangea små dräparmaskar gärna med foam så de flyter lite bättre, flytlina samt mycket långsam hemtagning ofta handtwist då strömmen gör mycket av jobbet.

Prickar en helt rätt och vattnet kryllar av mask så kommer vaken mest troligt att börja ganska snart. Vissa nätter vakar det så mycket runt omkring en att en nästan blir tokig. Men trots att du hör fisk överallt kan den vara ganska svår att få att ta just din fluga, den har som sagt lite att välja på. Men när den väl hugger blir det ett jävla sug och dessa fiskar som käkat upp sig under hela våren har bra med kraft och ger riktigt fina fighter.


Film från en natt förra veckan när fisket var på topp!Ofta bra storlek men framförallt superkondition på fisken!

14 visningar0 kommentarer

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page